NAGY LILIK

(Anser albifrons)

Fotók: By Frebeck, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33035491, By Walter Siegmund, CC BY 2.5,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1556281, By David Brossard - White-fronted Geese, CC BY-SA 2.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30246669, By Pellinger Attila, CC BY 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33057932

Magyarországon a legnagyobb számban előforduló vadlúdfaj. Október és március között nyári ludakkal és vetési ludakkal keveredett csapatai minden jelentősebb vizes élőhelyen megfigyelhetőek.  A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli.

A test tollazatának színe sötét szürkésbarna tónusú. A homlokán jól látható fehér folt található, amelynek szélessége a csőr szélességével megegyező, nagyjából a szemek vonaláig ér és felül lekerekített.  Hasán feltűnő, széles, fekete keresztsávok húzódnak. A homlokfolt alakja és a has csíkozása egyedenként különböző lehet. Farcsíkja, fara és alsó farkfedői fehérek. Szeme sötétbarna, csőre rózsaszín, lába élénk okkersárga. A szárny csúcsa a fark végéig ér. Hangja éles "lilik-lilik", erről kapta a nevét. A költőterületen elsősorban fűféléket eszik, az átvonulók nálunk főleg kukoricatarlókon, vetéseken és repceföldeken táplálkoznak.

A párok többnyire második nyarukon alakulnak ki, 1-2 évig jegyben járnak, mielőtt először költenének. A fészek a mocsaras, nedves tundra száraz kiemelkedésein található. A fészkét a talajon, kisebb mélyedésbe a tojó készíti, többnyire egy már meglévő mélyedést bélel ki pehelytollaival. A fészekalja 5-6 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. Június második felében és júliusban költ. Amíg a tojó kotlik, a gúnár őrködik. A szülők közösen vezetik fiókáikat, melyek augusztusban válnak röpképessé. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_lilik