NYÍLFARKÚ RÉCE

(Anas acuta)

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, a Kárpát-medencében kis számban rendszeres fészkelő. Átvonulóként sokkal jellemzőbb Magyarországon, tavasszal és ősszel egyaránt jelentős számban lehet megfigyelni, áttelelését is többször dokumentálták. Szikes tavak, mocsarak környékén találkozhatunk vele. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Este, éjszaka táplálkoznak, nappal pihennek. Társaságkedvelő faj, gyakran alkot más récékkel nagyobb csoportokat.

Testhossza 51-62 centiméter (farktollat leszámítva),  a tojó kisebb és könnyebb a hímnél, mintegy tőkés réce méretű, de teste sokkal karcsúbb, nyúlánkabb. Könnyű felismerni a hosszú, keskeny és hegyes szárnyáról, valamint a megnyúlt, csúcsos farktolláról. A tojó farka kevésbé megnyúlt, mint a gácséré. A gácsér farktollazata 6-10 centiméteres és tűhegyes. Repülés közben jól megfigyelhető a farka és a viszonylag hosszú, vékony nyaka. A gácsér és a tojó teljesen eltérő tollazatú. A nyílfarkú réce tojója nagyon hasonló a tőkés réce tojójához. Megkülönböztető bélyeg a csőr színe: a tőkés réce csőre sárga, míg a nyílfarkú récéé szürke. A nászruhás hím összetéveszthetetlen: feje, torka és nyaka hátsó része barna. A testalj fehér, valamint a nyak elülső oldala is. Testoldalai szürkés alapon feketével cirmozottak. Farkfedői közül az alsók és részben felsők feketék. A farktollak fehérek, kivéve a középsők, amik barnák. Hosszú nyaka lehetővé teszi, hogy a vízben akár 30 centiméter mélyen kutasson élelem után.

Mindkét nem egyéves koráig eléri az ivarérettséget. A hím a nőstény mellett úszik, lehajtja a fejét, felemeli a farkát és folyamatosan fütyül. Ha egy tojónak több udvarlója van, addig üldözik a repülő tojót, míg csak egyetlen egy gácsér marad. Párzási időszakuk április és június között van. Talajra építi fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalj 7-10 tojásból áll, melyen 22-23 napig kotlik. Ha ragadozók elpusztítják az első fészekaljat, a tojó képes egy másodikat rakni júliusban. A fiókák fészekhagyók, és 7 hetes korukra lesznek önállóak.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 forint.

Forrás