ÖKÖRSZEM

(Troglodytes troglodytes)

Egész Európában, Ázsia nagy részén, Északnyugat-Afrikában, valamint Észak-Amerikában megtalálható. Víz közelében lévő erdők, patakvölgyek aljnövényzetének, páfrány és szedersűrűségek lakója. Rövidtávú vonuló, illetve kóborló. Télen a hegyekből alacsonyabban fekvő területekre húzódik. Ilyenkor az ország egész területén, bokros árokpartokon, nádasokban és településeken is gyakori. Rendkívül mozgékony; az avarban és a bokrok, farakások, rőzsecsomók közt sebesen bujkálva keresi táplálékát. Bábokat, petéket, kisebb rovarokat szedeget. Az ökörszem 6 évig él. 

Hazánk és Európa egyik legkisebb termetű madara, hossza 9 cm, súlya 6-8 gramm. Parányi, gömbölyded madár. Rövid farkát rendszerint felcsapja, ezért még kerekebbnek látszik. Tollazata barna, némi rozsdás árnyalattal és sűrű keresztsávozással. Rövid szárnya miatt rossz repülő és többnyire ugrándozva lépeget a bozótban. Kis mérete ellenére hangja igen erőteljes és messze hangzó. A hím "felséges énekének" hangereje 90 decibel, ami eléri például a súlyos teherautók zajszintjét. Surrogó röpte egyenes vonalú. Ritkán száll nagyobb távolságra.

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak áprilistól-júliusig tart. Évente kétszer is költ.  Zárt fészkét leggyakrabban partoldalakba, a fák alámosott gyökerei közé, de mindig sűrű növényzet takarásába építi. A vízirigóéhoz hasonló gömb alakú fészket a hím építi, melyhez leveleket, mohát, páfrányokat, fűszálakat használ fel. Bejárata rendszerint a felső részen található. A hím több fészket készít, amiből a tojó kiválaszt egyet, ahova lerakja 6-7 tojását, amelyeken 14 napig egyedül kotlik. A fiókák kikelés után még 17 napig tartózkodnak a fészekben, mialatt  mindkét szülő táplálja őket. A fészekparazita kakukk elég gyakran megtiszteli a tojásának kikeltésével.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25.000,- forint.

Forrás, Forrás, Forrás