PETTYES GŐTE

(Triturus vulgaris vagy Lissotriton vulgaris)

Fotók: By Kristian Peters, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2976697, By Piet Spaans Viridiflavus, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1922645, By I, Anevrisme, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2240643, By Piet Spaans, CC BY-SA 2.5,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1876287 

A pettyes gőte főleg a sík területeken gyakori, de a domb- és hegyvidékeken is elterjedt. 1000 méter magasság fölé csak ritkán hatol fel. Lomberdőkben, parkokban és réteken él, települések közelében is megtaláljuk. A nyílt vízfelületeket szereti. 

A pettyes gőte karcsú, alig 10 centiméter hosszú, finoman tagolt testű gőte. Fején három hosszanti barázda található. Bőre a vízi élet során sima, a szárazföldi életmódra visszatérve szárazzá és érdessé válik. A hím fején 5-7 sötét hosszanti csík húzódik, háta és oldalai olajzöld, sárgás, barnás vagy majdnem feketés színűek, nagy, sötét, többnyire kerek foltokkal. Legfeltűnőbb ismertetőjegye a szemek között vagy mögöttük kezdődő fogazott vagy hullámos szélű, gyöngyházfényben csillogó háttaraj, amely megszakítás nélkül megy át az ugyancsak fogazott vagy hullámos farokszegélybe, és többé-kevésbé hosszú hegybe fut. Farka oldalt összenyomott. 

A nőstény kb. 300 petét rak. A petékből a lárvák 14-20 nap alatt fejlődnek ki. A lárvák augusztus elejére-végére alakulnak át, és ekkor elhagyják a vizet, ahová csak 3 év múlva, már ivaréretten térnek vissza. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pettyes_g%C5%91te