ROZSDÁS CSUK
(Saxicola rubetra)

Magyarországon rendszeres fészkelő, hosszútávú vonuló, a telet Afrika déli részén tölti, hozzánk áprilisban érkeznek meg első példányai és szeptemberig maradnak.  Fűzfás, bokros területek mellett a nedvesebb, nyílt területeket kedveli. Mocsár- és láprétek, nedves kaszálók, csatornapartok környékén kerülhet leggyakrabban a szemünk elé. Csupasz földfelszín-foltokra szüksége van a táplálékszerzéshez, ugyanakkor magányos fákra, cserjékre, kerítésekre, melyekre kiülve énekkel védi territóriumát. Főként rovarokkal, pókokkal táplálkozik, de ősszel bogyókat is fogyaszt.

Kis termetű, rövid farkú madár. Testhossza 12 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-24 centiméter és testtömege 14-19 gramm.  A hím feje színesen mintázott: a fej teteje barnás-fekete, szemsávja fehér, majd a barnás-fekete pofát alulról ismét fehér sáv övezi. Hátoldala rozsdabarna, sötét sávozással, sötét szárnyán sötét szárnyfolt található. Torka, begye világos rozsdaszínű. A tojó fakóbb, szemsávja sárgás, világos szárnyfoltja kisebb.

Territoriális madár, a hímek fák, bokrok, kórók csúcsán énekelve csalogatják magukhoz a tojót, és őrzik a revírt.  A költési időszak májustól júniusig tart. Évente egyszer, legfeljebb kétszer költ. A fészket a tojó építi a talaj egy kisebb mélyedésébe, rendszerint egy növény takarásába, hogy az felülről észrevehetetlen legyen. Építőanyagként mohát, vékony növényi szálakat, gyökérdarabokat használ fel. 5-7 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik, míg a hím a közelben énekel. A fiókáknak kezdetben csak a hím szállítja a táplálékot, a tojó a fészekben melengeti kicsinyeit. Később már mindkét szülő kiveszi a részét az etetésből. A fiatal madarak 17-19 nap múlva repülnek ki. 

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25000,- forint

Forrás, Forrás, Forrás