SÁRGAFEJŰ KIRÁLYKA

(Regulus regulus)

Eurázsiai elterjedésű madár. Általában lucfenyvesekben él, ezért elterjedési területe is a lucosok vonalát követi. A legkisebb hazánkban előforduló madárfaj, tömege sokszor még az 5 grammot sem éri el. Rovarevő. Rövidtávú vonuló, de bizonyos populációk egész télen kitartanak a költőhelyükön. Az áttelelő példányok még a zord hónapok idején is pókokat és rovarmaradványokat fogyasztanak. Ennek oka, hogy finom, vékony csőrük nem alkalmas a magok felcsipegetésére, megtörésére. Ilyenkor a sűrű fenyvesekbe behúzódó rovarokat keresik meg. Kóborlásuk idején gyakran tűnnek fel városi környezetben is. Meglehetősen bizalmas madár, olykor méterekre megközelíti az embert.

Testének felső része sötétebb, alsó része világosabb olajzöldes árnyalatú. A nálánál valamivel nagyobb tüzesfejű királykától az különbözteti meg, hogy nincsen fehér szemöldöke és fekete szemsávja. Fekete színű szeme igen nagynak látszik. Királyi címét a rá oly jellemző, a feje tetején lévő sárga foltjáról kapta. A hímek foltja narancs míg a nőstényeké citromsárga. A sárga foltot két fekete csík fogja körbe. Hangja sűrű és halk szi-szi-szi kiáltás. Rövidke éneke hol erősödik, hol halkul.

A tojó lucfenyők ágaira mohából és pókhálóból építi fészkét, melynek elkészítése 2-3 hétig is eltart. A fészek olyan kicsi, hogy éppen elférnek benne a fiókák. Évente két fészekaljat nevel. Mivel az első költése sokáig elhúzódik, a tojó a fiókák egy hetes korától új fészek építésébe kezd, és megkezdi a második költést. Ekkor a hím veszi át az első fészekalj fiókáinak gondozását. Egy átlagos fészekalj 7-11 tojásból áll, melyeket a tojó mindig egymaga költ ki. A fiókák 18-22 nap alatt repülnek ki a fészekből. Ekkor kapják koronájukat.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 Ft. 

Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.