SÁRGASZEGÉLYŰ CSÍKBOGÁR

(Dytiscus marginalis)

Fotók: By Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA2.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40741435, By David Perez - Own work, CC BY 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11592846 By James Lindsey, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1671980

A sárgaszegélyű csíkbogár nagyobb állóvizek és halastavak lakója. 

A sárgaszegélyű csíkbogár 27-35 milliméter hosszú teste áramvonalas. Hátulsó lábain hosszú úszóserték találhatók, a hím elülső lábain nagy, kerek tapadókorongok vannak. Felsőteste sima és fényes, a nőstény mindegyik szárnyfedőjén mintegy 10 mély barázda látható. Színe feketésbarna, zöldes csillogással. Az előtor hátát széles sárga szegély veszi körül, a szárnyfedők oldalt sárga szegélyűek.

A sárgaszegélyű csíkbogár lárvájának hossza körülbelül 6 centiméter. Feje elöl kiszélesedik. A tőr alakú rágókban finom csatorna húzódik, amely a rágó csúcsa közelében nyílik a szabadba. Rágóit a zsákmányba vájva a csatornán folyadékot fecskendez áldozatába, megbénítja, és az emésztést is megkezdi. A feloldott testtartalmat a lárva rágóival felszívja. Lábain úszóserték találhatók. Hátsó testének vége elkeskenyedik, az utolsó szelvény csőszerűen megnyúlt csúcsán 2 légzőnyílás van. Tápláléka vízirovarok és kétéltűek lárvái. A fiatal halivadékot is megtámadja. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgaszeg%C3%A9ly%C5%B1_cs%C3%ADkbog%C3%A1r