SÁVOS SZITAKÖTŐ

(Calopteryx splendens)

Fotók: By Thomas Bresson, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15123748, By Andreas Eichler, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28869180, By Piet Spaans (Viridiflavus), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1971983, 

A sávos szitakötő a napsütötte vizeket kedveli, amelyek partján nád vagy sás nő. A kisasszony-szitakötővel ellentétben ez a faj szélesebb, lassú folyású patakok és folyók mentén él. Az állatok többnyire 1 méterig terjedő magasságban faágakon vagy köveken tartózkodnak a víz felszíne fölött.  

A sávos szitakötő 5 centiméter hosszúsága és 7 centiméteres szárnyfesztávolsága miatt némileg nagyobb termetű, mint a hozzá hasonló kisasszony-szitakötő. A hím tora, szárnytöve fémesen csillogó kékeszöld, a potroh kék, és a szárnyakon nagy, fémfényű sötétkék folt van. A nőstény egész teste, szárnya zöldes-aranyos, a szárnyjegye fehéren világít, a lábai szürkésfeketék. A hímeken a szárnyhártyácska, a nőstényeken a szárnyerek színesek. Apró legyekre, rovarokra vadászik. Repülési időszak: április közepe - szeptember vége.

A nőstény a petéket magánosan, különféle vízi növények szöveteibe rakja. Peterakás közben néha teljesen lemerül a víz alá. A hím gyakran a közelben van és vigyázza a peterakó nőstényt. Lárvaként telel át, a lárva egy-két évig fejlődhet. A még nem teljesen ivarérett fiatalok egy csoportban maradnak, gyakran egy-egy sáscsomón töltik az éjszakát.

Forrás