SISEGŐ FÜZIKE

(Phylloscopus sibilatrix)

Magyarországon rendszeres fészkelő, gyakori fajnak számít. A hazánkban fészkelő füzikéink közül a legkésőbb érkezik meg és általában a legkorábban vonul el. Jellemzően április és szeptember hónapok között figyelhető meg. Vonuló, a telet Közép-Afrikában tölti. Zárt koronájú bükkösök madara, de a tűlevelű erdőkben is megtalálható. Rovarokból, azok petéiből és lárvaiból áll a tápláléka, melyet a lombkoronában keresgél.

Hossza 12 centiméter, szárnyfesztávolsága 19-24 centiméter, testtömege 8-12 gramm. A legvilágosabb színű füzikefajunk feltűnő citromsárga szemöldöksávval. Tollazata felül sárgásbarna, alul fehér. Csőre barna, az alsó káva töve világos, lábai világosbarna hússzínűek, szemei barnák.  Fokozatosan felgyorsuló énekéről könnyen felismerhető, mely különös trillaszerű ezüst csengésű: szipp-szipp-szipp- szippszippszippszrrrrrrr. Az első szótagokat tagoltan ejti, azután mindig gyorsabban, úgy hogy a strófa vége egyetlen összefolyó pirregés. Gyakran trillázva, egyik ágról a másikra vagy a közeli fák valamelyik ágára repül.

Egy évben általában egyszer költ. A fészek, akárcsak a többi füzikefajnál a talajon, vagy annak közvetlen közelében épül, meglehetősen zártan. Csak az oldalán található egy apró bejárat. Építőanyagnak leveleket és fűszálakat használ. A tojások száma igen eltérő lehet, de többnyire 5-8 kerül a fészekbe, amelyek fehér alapszínen, feketés bíborszínű, apró pontokkal sűrűen borítottak. Csak a tojó kotlik 12-13 napig, miközben a hím a közelben énekel. A fiókák etetésében már mindkét szülő kiveszi a részét.  A fiókákat puhább rovarokkal, hernyókkal táplálják, melyeket a lombkorona szintben szedegetnek össze.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 Ft. 

Forrás, Forrás, Forrás

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.