SULYOM

(Trapa natans)

Fotók: By MurielBendel, CC BY-SA 4.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43372991,  By Georg Schramayr, CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=257140, By Étienne Dupuis, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19846097 

Európában rendkívül ritka, Magyarországon bőséggel található. Lágyszárú, 0,5-2 m hosszú, egyéves vízinövény. Kezdetben az iszapban gyökerezik, majd levélrózsájának kifejlődése után úszó hínárrá válik. Vízfelszíni levelei rombuszalakúak, 1-4,5 cm hosszúak és ugyanilyen szélesek, elöl durván fogasak, 7-17 cm hosszú levélnyelük hólyagszerűen felfújt. Alámerült, víz alatti levelei fésűsen szeldeltek, gyökérszerűek. A szárközök hossza 5-10 cm. Fehér, 4 tagú virágai a levelek hónaljában magánosak, a szirmok mintegy 8 mm hosszúak. Július-augusztusban virágzik. 

Szürkésfekete termése 2-4 cm hosszú, 2-4 szarvú, a csúcsán koronát visel. Belelépve igen fájdalmas találkozás a vízparti fövenyben megbújva. Csapdafegyvert is neveztek el róla. Latin neve is erre utal. A keményítőben gazdag termése miatt, a sulyom bizonyos időszakokban, pl. török háborúk és hódoltság idején mint ínségeledel is ismert volt az Alföldön és gyűjtötték. A sulyom gyűjtésének módja, hogy 2-3 m hosszú bot végére ruhadarabot szegeztek és ezzel kavargatták a vizet. A sulyom tüskés termése beleragadt a ruhadarabba, amelyről fakéssel kaparták le. A sulymot nyersen, főzve, sütve ették, az alföldi falvakban a gesztenyét helyettesítette, őrölve liszt készült belőle.  A sulyom továbbá az ázsiai konyha egyik jellegzetes eleme is, olykor vízigesztenye néven találkozhatunk vele pl. wok-zöldség keverékekben. Nevezték íze után még vízidiónak és vad mandulának is. Termését nyersen, sütve, főzve, lisztként lepénybe-kásába téve fogyasztották. Mielőtt védetté nyilvánították, a Tisza-menti éttermekben finom szószával készült fogásokat lehetett enni.

Védett növény, eszmei értéke: 5.000 Ft. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sulyomhttps://www.sporthorgasz.eu/hu/tisza-tavi-kisokos/376-sulyom