SÜVÖLTŐ
(Pyrrhula pyrrhula)

Európa és Ázsia fenyőöveiben szinte mindenhol fészkel. Szeptembertől április elejéig igen gyakori, csapatos téli vendég - az év ezen szakában a magashegységi, valamint az északi költőállományok délre vonulnak, hogy a zord időszakot a Kárpát-medencében töltsék. Többnyire párban, vagy kisebb csapatokban mozog, ártéri erdőkben, városi parkokban találkozhatunk vele legkönnyebben. Gyakran látható kőrisfák közelében, mert ennek termése fontos táplálék számára, de bogyókat, rügyeket is szívesen fogyaszt. 

Impozáns külsejű madár, melyet korábban kalitkamadárként is tartottak. Zömök alkatú, vastag nyakú, nagy fejű, rövid, tömpe, ugyanakkor erőteljes csőrű, testhossza 15 centiméter, szárnyfesztávolsága 25 centiméter, testtömege 25 gramm. A hímnek az alsó része élénk rózsaszínű, fartöve fehér, feje fekete és hátszíne kékesszürke, a tojó hasonlít a hímhez, de sokkal egyszerűbb színezetű. Csőrük rövid és lekerekített, éles élű, alkalmas a magvak és rügyek fogyasztásához. 2-4 évet él. Hangja jellegzetes, melyről nevét is kapta. Szomorkás csengésű, messze hangzó "phjü-phjü" kiáltása könnyen felismerhető.

A hazánkban költő párok leginkább fenyőfákon fészkelnek. Egyéves korban lesz ivarérett, a költési időszak áprilistól augusztusig tart. A 2-5 méteres magasságban épített, alaposan álcázott fészket a tojó egyedül építi zuzmóból, mohából, gallyakból, gyökerekből, melyet szőrökkel bélel. Évente két fészekaljat nevel, 5-6 halványkék, vörös foltos tojásán is csak a tojó kotlik, míg a hím párja etetéséről gondoskodik. A fiókákat mindkét szülő táplálja különféle rovarokkal és pókokkal.  A fiókák 12-14 nap után repülnek ki.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 000 forint.

Forrás, Forrás 

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.