SZÁRCSA

(Fulica atra)

Fotók: By böhringer friedrich, CC BY-SA 2.5,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4501863, By Richard Bartz , CC BY-SA 2.5,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3469008, By Denes Emoke - Kew Gardens, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8127297

Európában és Közép-Ázsiában költ, Afrikában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában előfordul, illetve telel. Sikvidéki tavakon él. Vonuló madár, de a be nem fagyó tavaknál áttelel.

Testhossza 36-38 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-80 centiméter, tömege 600-1000 gramm. Szeme világospiros, csőre és homloklemeze vakító fehér. Ez a homlokpajzs, ahol a bőr pikkelyesen szaruszerű, az ivari ciklusban megnagyobbodik. Lába ólomszínű, sarkánál pirosas sárgászöld. A tolla fekete. Ujjain bőrlebenyek vannak az úszás elősegítésére. Jellegzetes piksz-piksz kiáltásairól és ugatásszerű hangjáról távolról felismerhető.

Bukómadarakkal rivalizál, több méter mélyre is leúszik táplálékáért. Halastavakon komoly károkat okoz. Vízi rovarokkal, halakkal, férgekkel és puhatestűekkel táplálkozik.

A vízre, nádasba nádból épített fészkében, 7-9 tojásán 21-24 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és kikelésük után nem sokkal követik anyjukat a vízbe.

Videó

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1rcsa