SZÜRKE LÉGYKAPÓ

(Muscicapa striata)

Európában és Ázsia nyugati részén honos. Hosszútávú vonuló, telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. Leginkább a nyílt fenyvesek, illetve ritkás erdők, parkok és emberi települések lakója. A levegőben repülő rovarokra, kétszárnyúakra, szúnyogokra, darazsakra, apró bogarakra vadászik. Leshelyéről gyors libbenéssel vág a repülő rovarokra, majd visszaszáll pihenőhelyére. Hangja vékony, kissé érdes "szi-szi". Éneke gyorsan hangzó, magas "szip-szip-szii-szitti-sziszi".

A hím és nőstény tollazata egyformán foltozott. Hátoldala sötétszürke, a tollak szára fekete. Fejteteje hasonló, kissé világosabb foltokkal; minden toll fehérrel vagy sötétszürkével van szegélyezve, mi által a fejen gyönge foltrajzolat keletkezik. Hasoldala szennyesfehér, a mell oldalán rozsdássárga árnyalattal. A torok oldala és a mell elmosódott sötétszürke hosszfoltokkal rajzolt. A szárnyfedőtollak világosszürke végszegélyei a szárnyon két keskeny csíkot alkotnak. Szeme barna, csőre és lába fekete. Csőrük mérsékelten hosszú, a felsőkáva orma erősen összenyomott, a csőrtő sörtékkel fedett. Hangja vékony, kissé érdes "szi-szi". Éneke gyorsan hangzó, magas "szip-szip-szii-szitti-sziszi".

A hímek többnyire néhány nappal a tojók előtt érkeznek, de előfordul, hogy a pár egyszerre jelenik meg a költőhelyen. Ha tojó érkezik a revírbe, a hím hangosan énekelve és fáról fára szállva mutatja a fészekhelyeket. Minden egyes kiválasztott helyre leszáll és halkan énekelve hívja a tojót, amely végül kiválasztja a számára megfelelőt. A hím a fészeképítés után már alig vagy egyáltalán nem énekel. Üregekbe, korhadt fák odvaiba készíti fészkét, melyet fűszálakkal, mohával és pókhálóval bélel ki. Évente egy-két alkalommal költ. Fészekalja 3-6 tojásból áll. A tojó a fiókákat 11-13 nap alatt kelti ki. Kezdetben főként a hím etet, mikor a fiókákat már kevésbé kell melegíteni, mindketten vadászni járnak. A fiatalok kéthetes korukban hagyják el a fészket. (Költése képekkel)

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000,- forint.

Forrás, Forrás, Forrás