TAVI DENEVÉR
(Myotis dasycneme)

A tavi denevér inkább Kelet-Európában fordul elő, Magyarországon csak szórványosan. A tavi denevér a vizek közelségét kedveli. Vízpartokon és víz felett egyaránt vadászik. Röpte gyors, fordulékony, a víz felszínéről is könnyedén felszedi a vízbe hullott rovarokat. Tápláléka szúnyogok, lószúnyogok, tegzesek, kérészek, éjjeli lepkék. Telelőhelye távolabb található a nyári vadászterületeitől. Téli álmát barlangokban, általában magányosan alussza át.

Közepes termetű faj, megjelenésében leginkább egy nagy vízi denevérre hasonlít. Füle közepesen nagy, a fülfedő viszonylag rövid, a hátulsó éle domború. Lábfeje határozottan nagy. A bunda színe a háton barna, a hasi oldalon szürkés. A vitorlafelületek szürkésbarnák.

Téli és nyári szálláshelyei, valamint a párzóbarlangok sokszor messze esnek egymástól, így vándorlásai során akár 150-250 kilométert is megtesz. Vonuláskor a folyókat, patakokat követi, ezért védelme csak ezen víztestek megóvásával együtt képzelhető el. 

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft. Jelölő faj a Tisza-tavon.

Forrás, Forrás