TAVI KÁKA

(Schoenoplectus lacustris)

Mocsarakban, nádasakban, magassásosokban, iszaptársulásokban él. 80-300 cm magas, hosszú, kúszó gyöktörzset fejleszt. A szár sötétzöld, hengeres, vastagsága a tövénél 15 mm is lehet. Levéllemez csak a szárazra kerülő tőlevélhüvelyeken fejlődik. A pelyva csúcsa kicsípett középen szálkahegyű, pirosasbarna, a csúcsán és a középér felső része mentén vörösen pontozott. A virágfüzérkék 10 mm-nél rövidebbek, különböző hosszúságú kocsányokon ecsetvirágzatban egyesülnek. Májustól augusztusig virágzik. 

Kákán is csomót keres, mondják az izgága, akadékoskodó emberről, aki ott is hibát keres, ahol nincs. A víz fölé magasodó részén valóban nincsenek csomók, azaz nem tagolódik ízekre. A káka csomói, azaz bütyökje lent, közel a földhöz helyezkedik el, és nem szembetűnő.

Forrás, Forrás

Fotók: 1. kép: Bernd Haynold, CC BY 2.5, 2. kép:  Bernd Haynold, CC BY 2.5

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.