TAVI MOLNÁRPOLOSKA

(Gerris lacustris)

Fotók: By © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5307508, By gailhampshire from Cradley, Malvern, U.K, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50014066, By James Lindsey at Ecology of Commanster, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7205038

A tavi molnárpoloska Európa nagy részén, nyugodt vagy állóvizeken, például tavakon vagy lassan folyó folyókon él. 

A tavi molnárpoloska hossza 1 centiméter. A hozzá hasonló közönséges molnárpoloskánál kisebb.  A tavi molnárpoloska teste hosszú, keskeny, sötétkék, illetve sötétbarna. Testének alsó részén víztaszító szőröcskék nőnek. Általában csak az ősszel világra jött, második generáció példányainak van szárnyuk. Az első pár szarus és védi az alatta húzódó, érzékeny hátsó párt. A két rövid elülső láb a zsákmány megragadására szolgál. Legtöbbször állandó készenlétben behajlítva tartja őket a feje előtt. A középső és hátsó lábak nagyon hosszúak, vékonyak és X-alakban eltartja őket a testétől, hogy eloszlassa testsúlyát. Minden láb végén vízhárító szőrszálakból álló kis párnácska található, és egy magasra állított karom, ezek megkönnyítik a vízenjárást. Ha megzavarják, a tavi molnárpoloska akár 50 centiméter magasra is fel tud ugrani. Hosszú, homorú és tőrszerű szájszervét az áldozatok átszúrására és az elfolyósodott szövet felszívására használja. Tápláléka rovarokból áll. 

A nőstény 20 petét rak a part menti növényekre. A kifejlődéshez egy hónap kell. Az idősebb lárva szüleinek miniatűr mása. Évente két generáció jön létre, egyik tavasszal, a másik nyáron.

Forrás