TOMPA FOLYAMKAGYLÓ

(Unio crassus)

Fotók: By Alexander Mrkvicka, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30528590, By Alexander Mrkvicka, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30528588, 

A tompa folyamkagyló korábban gyakori volt Európában, de a vízszennyeződés következtében erősen megfogyatkozott. Tiszta, többnyire keskeny, homokos medrű folyók, patakok lakója.

 A tompa folyamkagyló teknője elliptikus vagy tojás alakú, hosszúsága 5 - 9 centiméter, szélessége 3 - 4,5 centiméter. A teknő mindkét végén csaknem egyformán lekerekített. A búb alig emelkedik ki, gyakran erősen lepusztult felületű. A teknő héja vastag, feketésbarna vagy fekete. Belső felületét csillogó gyöngyházréteg borítja.

A tompa folyamkagyló, élősködő lárvák, úgynevezett glochidiák útján szaporodik. Ezek petékből fejlődnek a kagyló kopoltyúlemezei között, és a kivezető nyíláson keresztül lökődnek ki a vízbe. Ekkor már két teknőkezdeménnyel rendelkeznek, rajtuk egy-egy hosszú horog van. Ezek segítségével szilárdan a halak bőréhez, főleg azok kopoltyúihoz rögzülnek, és egy ideig a hal testszövetével táplálkoznak. Később leválnak, és önálló életre képes, apró kagylókká alakulnak.

Jelölő faj a Tisza-tavon.

Forrás