TÖRPEGÉM

(Ixobrychus minutus)

A legkisebb hazai gémféle, pocgémnek is nevezik. Országszerte elterjedt, rejtett életmódja miatt azonban kevesen ismerik. Jelenléte legtöbbször csak akkor derül ki, amikor a lakhelyéül szolgáló nádfolt fölött repül. Sűrű nádasokban, mocsarakban, vízpartokon éli bújkáló életét. Kis tömege lehetővé teszi, hogy nádszálakon kapaszkodjon meg, innen les zsákmányra. Táplálékát kisebb halak, gőték, békák, ízeltlábúak alkotják. Vonuló madár, Magyarországról szeptemberben indul Dél-Afrikába, ahonnan csak májusban tér vissza.

Hossza mintegy 33-38 centiméter, szárnyfesztávolsága az 52-58 centimétert is eléri. Tömege 120-150 gramm között mozog. A törpegém egyik jellegzetessége kis mérete mellett, hogy az európai régió és a Mediterráneum egyetlen olyan gémféléje, amely nagyobb világos szárnyfolttal rendelkezik. Hímje feltűnő fekete-fehér/krémszínű, hasa világos, szürkés csíkokkal, feje teteje és háta sötét. A tojó jóval tompább színezetű, barnásabb, hasán pedig markánsabb a csíkozás. A fiatal egyedek inkább a tojóhoz hasonló rejtőszínűek, ám a hátuk is csíkos. Riasztóhangja "get"/"gek", repülés közben "kir" kiáltást hallat, míg költési időszakban a bölömbikához hasonlóan mély, messzehangzó, brummogó hangot ad. 

A törpegém nem fészkelőtelepeken költ, hanem a nádasban alkotja meg nádszálakból, nádlevelekből álló, csésze alakú fészkét, melynek helyét a hím választja meg. Évente csak egyszer költ, 5-7 tojást rak. A költés 17-19 napig tart. A fiókák fészeklakók, a kirepülés 25-30 nap után következik be, addig mindkét szülő részt vesz a táplálásukban. A fiókák, amint képesek elhagyják a fészket. A közelben szétszóródva, a nádszálakon fölkapaszkodva nőnek fel. Kishalakat, kétéltűeket és ízeltlábúakat fogyaszt, fiókáit is ezzel eteti.

Hosszú ujjaival ügyesen kapaszkodik a nádszálakon, hegyes, hosszú csőrét szigonyként használva ejti el zsákmányát. Védekezéskor is ezt használja, általában támadója szemét célozza, ezért gyűrűzésekor nagyon elővigyázatosan kell eljárni. A bölömbikához hasonlóan rejtőzik a nád közt, csőrét az égre emeli, rejtőszínében bízva mozdulatlanná dermed. 

Bár Magyarországon az állomány stabil, a törpegém fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100 000 forint. 

Forrás, Forrás