TÖVISSZÚRÓ GÉBICS
(Lanius collurio)

Csaknem egész Európában költ, hazánkban a zárt erdők kivételével szinte mindenhol megfigyelhető. Kedveli a bokrokkal tarkított tisztásokat, hiszen itt megfelelő mennyiségű táplálékot, valamint les- és fészkelőhelyet is talál. Magyarországon áprilistól októberig tartózkodik, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti.

Első ránézésre kistermetű ragadozónak tűnik enyhén kampós csőre miatt. Testhossza 17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-27 centiméter, testtömege 25-35 gramm. A nemek eltérőek. A hímet hamuszürke fejtető, a szemén áthúzódó széles fekete csík és gesztenyebarna háta jellemzi.

Évente egy alkalommal költ, annak sikertelensége esetén viszont pótköltésbe kezd. A hím fészkelőhelyeket mutat, melyek közül a párja választja ki a számára optimálisat. A fészket a tojó építi egy bokorra, a hím az építőanyag hordásában segédkezik. 5-7 tojást rak, melyeken szinte kizárólag a tojó kotlik. A fiókákat mindkét szülő eteti.

Zsákmányát gyakran a bokrok töviseire felszúrva raktározza el, innen ered elnevezése is. Termetéhez képest igen erőteljes madár. Főként rovarokkal táplálkozik, de kisebb számban rágcsálókat, madárfiókákat és gyíkokat is fogyaszt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2006-ban "Az év madarává" választotta. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

VIDEO

Forrás, Forrás2