VADGERLE

(Streptopelia turtur)

Szinte egész Európában, Afrika északi részén, valamint Közép- és Elő-Ázsiában fordul elő. Hazánkban mindenütt elterjedt. Fasorokban, ligetekben, erdőszéleken telepszik meg leggyakrabban. A zárt erdőket kerüli. Korábban városi parkokban, falvakban is költött, de onnan a múlt század '30-as éveiben megjelenő és terjeszkedő balkáni gerle kiszorította. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti. Május és szeptember között tartózkodik nálunk. Magevő. Parlagokon, mezőgazdasági területeken, főként tarlókon táplálkozik. Gabona- és gyommagvakat egyaránt fogyaszt. Április végén érkezik vissza a Szaharától délre fekvő telelőterületeiről, ahova szeptember végén, legkésőbb október elején vonulnak el.

A legkisebb hazai galambféle. Testhossza 27 centiméter és a testtömege kereken 150 gramm. Szeme pirosan szegélyezett, tollazata felül sötétebb, mint alul. A nyak mindkét oldalán fekete-fehér csíkozású minta található, a szárnyfedő tollak feketés árnyalatúak, széles, rozsdavörös szegéllyel. Melle enyhén borvörös, a szárny és a test alsó része világosszürke. Farka hosszú és fekete, a végén keskeny, fehér szegéllyel.

Fészkét rendszerint cserjék magasabb, fák alacsonyabb ágai közé, néhány méter magasságban rakja meg. Mivel a fészek maga laza, ezért szükséges, hogy jól védett helyen legyen. Mindkét szülő hordja a fészekanyagot, de a hevenyészett fészket csak a tojó építi meg. Május közepén kezdődik a tojásrakás. Két tojást rak, melyen a hím is kotlik. Az ovális tojások fehérek, felszínük finoman szemcsézett, enyhén fényes. Rendszerint második költése is van. A vadgerle fiókái fészeklakók, mindkét szülő eteti, míg kicsinyek melengetik is őket. A táplálás kezdetben begytejjel történik, csak fokozatosan térnek rá a szilárd táplálékra. A fiókanevelés időtartama 18-20 nap. Amikor a fiatalok elhagyják a fészket, még nem repülnek tökéletesen. A vadgerlecsalád később is együtt marad.

Forrás, Forrás