VADMACSKA

(Felis silvestris silvestris)

Fotók: By Aconcagua, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7377328,By Aconcagua (talk) - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6358309, By Michael Gäbler, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9504184

Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli, így a Tiszát kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben. 

Míg háziasított alfajának, a házimacskának rengeteg alak- és színváltozata van, a vad egyedek színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal. Vastag, tömöttebb bundája és nagyobb mérete - a hím 5-7 kg, nőstény 4-5 kg tömegű - megkülönböztető határozó bélyege.

A házimacskával ellentétben leginkább alkonyatkor, éjjel és hajnalban aktív. Különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él, az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ, általában 3 km². Kistestű gerinceseket (vízipocok, egér, nyúl) és nagyobb rovarokat eszik, ritkán madarakat és halat zsákmányol, de olykor gyengébb képességű őz- és szarvasgidákat is el tud kapni. Ínséges időkben dögöt és fűféléket is fogyaszt.

Párzási időszak (pacsmagolás): február - március. A pár hetes udvarlás hangos, a kandúr zajos rekedtes "énekkel" (hurrogás) hívja magára a nőstények figyelmét. A vemhességi idő kb. 60 nap. Utódok száma: 3-4 kölyök.

Forrás