VÁGÓ CSÍK

(Cobitis taenia)

Fotók: By Wiki-Harfus, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1133767

Európában és Ázsiában honos. Iszapos aljzatú, tiszta álló- és folyóvizek, dombvidéki patakok lakója. Áramláskedvelő faj. Stabil, önfenntartó populációja él a Tisza-tavon áthaladó főmederben. Valószínűsíthető, hogy csak a Duna vízrendszerében fordul csak elő. Védett halunk, jelölő faj a Tisza-tavon.

A testhossza 8-10 cm, legfeljebb 12 cm-ig centiméter. Feje kicsi, orra hosszú és domború, a hegye tompán lekerekített, teste nyúlánk, oldalról szalagszerűen összenyomott. Viszonylag nagy szeme alatt található egy bőrredő, melyben kinyújtható villás tüske van, amelyet nem fél használni. Erről kapta nevét is.  Apró, fenéklakó gerinctelen szervezetekkel táplálkozik, de szerves törmeléket is fogyaszt. Alkonyatkor indul táplálékot keresni, a nap többi részben homokba ássa magát vagy kövek alá rejtőzik.

Május-júniusban ívik, amikor finom homokkal borított partszakaszokat keres, ahol kevés növény van jelen. Ívása nagyon érdekes: a kora reggeli órákban már 2-3 hím üldöz egy nőstényt, amely rövid játék után testének első részét enyhén megemeli, és az egyik hím a hátúszó mögött rátekeredik. A hím ezzel öleléssel kipréseli a nőstényből az ikrákat, melyek azonnal megtermékenyülnek és úgy szóródnak szét.

Jelölő faj a Tisza-tavon.

Forrás