VIRÁGKÁKA

(Butomus umbellatus)

Eurázsiai elterjedésű faj, mocsarakban, csatornákban, nádasokban, magassásosokban találkozhatunk vele. Nagyobb termetű, feltűnő virágzatú évelő növény. Kúszó gyöktörzse vastag, keményítőben gazdag. Levelei tőállóak, jellegzetesen háromélűek, fűrészes szélűek. Hosszú, hengeres szára az ernyő virágzatban végződik. A szirmok fehér színűek, halványrózsaszín erezettel, a virágok közepe vörösesbarna, rózsaszín. Termése tüsző. A magok levegőt tartalmaznak, így a vízen úszva terjednek. Magján kívül kúszó gyöktörzsével is terjed. Néhol kiterjedt telepeket alkot. Június és augusztus között virágzik.   A part menti sekélyebb vizekben él, a mélyebb részeken nem virágzik. 

Gyöktörzse olyan gazdag keményítőben, hogy korábban gyűjtötték, táplálékként fogyasztották, a krumplihoz hasonlóan gyakran hamuban sütötték meg. Ma dísznövényként szaporítják.

Forrás 

Az oldal - ezen egy soron kívüli - reklámmentességét a Tisza-tavi Természetbúvár Bolt, a Dawbird's Könyvelő Iroda és a PPB Pénztárgép Szerviz támogatása biztosítja, kérjük ha teheted vásárolj tőlük, illetve vedd igénybe szolgáltatásaikat.