VIZI HÍDŐR

(Alisma plantago-aquatica)

Egész Európában gyakori, mocsarak, vízpartok, árterek, árkok, liget- és láperdők lakója; az uralkodó vízállásnak megfelelő alakváltozatokkal (a szárazfölditől a vízben állóig). Mocsári növényként, félig alámerülten él; a talpvíz legfeljebb 20-30 cm mély lehet.

Szára 20-100 centiméter magas, gyöktörzse gumósan megvastagodott. 3-9 tőállású levele rozettaszerűen rendeződik el. A hosszú nyelű levelek lemeze tojás alakú vagy lándzsás, válluk kerek vagy kissé szíves. Víz alá merült levelei szalag alakúak; a levélerek mindkét változatban párhuzamosak.

A virágok nyúlánk, levéltelen száron gazdag, terebélyes kúp alakú, örvösen összetett bugában állnak. Egymás fölött 4-6 örv helyezkedik el. A virágok kétivarúak, átmérőjük 8-10 milliméter, 3 zöld csészelevelük és ugyancsak három szirmuk van - ezek színe a fehértől a mély rózsaszínig bármilyen lehet. A virágban 6 porzó és számos termő található. Ezek a virágok csak néhány órán keresztül nyílnak. Júliustól szeptemberig virágzik.

Nyugat-Európában a vad fajokból kerti változatot szelektáltak ki. Ezeket a medencék szélére, mocsári növényként, mint vezérnövényt ültetik.

Forrás