VIZIPÁSZTOR

(Orthetrum cancellatum)

Fotók: By gailhampshire from Cradley, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49988821, By Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44358066, 

Magyarországon gyakori. Állóvizekben, lassú folyóvizekben él, frissen kialakult élőhelyeken is megtalálható. A hímekkel találkozhatunk gyakrabban, ahogy a vízparti tisztásokon, köveken napozik, a nőstények kevésbé merészek, ritkábban láthatóak. A hímek gyorsan, alacsonyan és vízszintesen repülnek, védik területüket.

Az vizipásztor egy meglehetősen nagy szitakötő, hossza 45-55 mm. Tora sárgásbarna vagy sárga, az idős hímeké lilás-kékes többé-kevésbé lapos. A kiszínesedett hímek hamvaskék bevonata a többi fajénál sötétebb. A potroh hátulsó harmada fekete, miként a függelékek is. Szárnyjegye fekete. Szeme sötét zöld.

A párzás történhet repülés közben vagy szárazföldön. A petéket a nőstény egyedül, repülés közben a potrohát a vízfelszínre érintve rakja le, a hímek őrzése mellett. A lárvák 5-6 hét múlva kelnek ki és elbújnak a meder alján, szeretik a sűrű vizinövényzetben, növényi törmelékben gazdag területet. Két, három év után alakulnak át június, júliusban.

Forrás