VIZITYÚK

(Gallinula chloropus)

Egész Európában megtalálható, áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. Megfelelő időjárás mellett kis példányban itt is telel. Nádasban költ, de táplálkozni a hínárral benőtt nyílt vizekre jár. Akár kisebb tavak, csatornák, kubikgödrök is otthont adhatnak ennek az igen könnyen alkalmazkodó fajnak. Főleg vizirovarokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

A vízityúk tollazata fekete, helyenként sötétbarnás árnyalatú, a farka alul fehér. A hím és a tojó hasonló kinézetű. Hosszúra nyúlt lábujjai segítik az ingoványos talajon való közlekedésben; járás közben jellegzetesen "kilép". A csibék tollazata fekete, csőrük és szemük környéke piros, fejük teljesen kopasz. Csak 6 hónapos korukban lesz élénkpiros a csőrük, addig narancssárga vagy citromsárga színűek. 

A költési szezon kivételével társas lény. Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak áprilistól augusztusig tart, ebben az időben 2-3 fészekaljat nevel fel a pár. A fészket a part menti növényzetben vagy egy úszó szigeten helyezik el a madarak; vázát nádból és más vízinövényből készítik, belsejét puha növényekkel bélelik, és mindkét madár részt vesz a fészeképítésben. Egy fészekaljban 10 tojás van, ezek vörösesbarnán pettyezett sárgásbarnák. Az öregek mintegy három héten át felváltva melengetik őket. Az előző fészekaljból kikerült madarak segítenek felnevelni az öregeknek a következő fészekaljakat. A kirepülés 6-7 hetes korban következik el.

Videó

Forrás

A Tisza-tó Élővilága saját képei: