VÖRÖS GÉM

(Ardea purpurea)

Fotók: By Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20714377, By Dmitry Mikhirev, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24751124, By J.M.Garg, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3360626, By FOTO-ARDEIDAS - Own work, CC BY-SA 3.0,  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25760405

A vörös gém a mérsékelt és a trópusi éghajlati övezetek lakója, az európai példányok a telet Afrikában töltik. A fajjal sekély édesvizek, mocsarak, nagy kiterjedésű nádasok, szikes rétek környékén találkozhatunk.

Nevét az ivarérett példányok fekete csíkokkal tarkított vörösesbarna nyaki tollazatáról és gesztenyeszínű begyéről nyerte el. Ezen túl azonban meglehetősen sötét színű madarak: a kifejlett állatok hasa és fejteteje, illetve az innen induló kettős bóbita fekete, hátuk és szárnyaik pedig egyöntetű szürkék. A fiatal egyedek majdhogynem egyszínűek, tollazatuk a kis fekete "sapkát" kivéve fakó homokbarna. A nemek egyformák, bár a hímek némileg nagyobbak.

A nap nagy részét a sekély vízben mozdulatlanul állva tölti, várva, hogy felbukkanjon a zsákmány, amire villámgyorsan lecsaphat. Elsősorban rovarokkal, halakkal, kétéltűekkel táplálkozik. Röpte a gémfélékre jellemző. Nyakát mélyen begörbíti S-alakban, fejét lefelé tartja, hosszú, hátrafelé kinyújtott karcsú lábai pedig hosszan túlnyulnak farkán. Ritkán hallható hangadása a szürke géméhez hasonló, bár magasabb hangfekvésű recsegő kiáltás, egy-egy hangos, rezgő "krank". Felszálláskor és a fészken ülve "kar-kar-kar" kiáltást hallat.

Ez a gémfaj kis létszámú telepeket alkot, de nem elsősorban fákon, hanem nádasokban építi fel főleg nádszálakból készült, magas peremű fészkét, amelynek környékét vehemensen védelmezi a betolakodókkal szemben. A párzási időszakban a kifejlett példányok tollazata világosabb, színesebb lesz. A párzást különféle pózokból álló násztánc előzi meg. Az évi egy fészekalj 4-6 tojásból áll, amik 25-28 nap múltán kelnek ki. A fiókák 55-65 nap múltán repülnek ki, addig mindkét szülő táplálja őket. 

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 forint. 

Videó

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_g%C3%A9m