ZÖLDIKE

(Carduelis chloris)

A hideg, északi részeket kivéve, egész Európában elterjedt madárfaj, Magyarországon gyakori, rendszeres fészkelő, a téli hónapokban a hazánkban nálunk telelő állomány miatt jelentős mértékben megemelkedik létszáma. Életmódja elsősorban fákhoz köti, de nem csak erdőkben találkozhatunk vele. Kertekben, parkokban, kisebb elegyes lombos és tűlevelű erdőkben, ligeterdőkben, temetőkben gyakori. Az ember közelségét is jól viseli. Erős csőrével a fák és növények magvait fogyasztja, mezőgazdasági területeken károkat okozhat - igaz, a hernyókat és ormányosbogarakat pusztítja.

Hossza 15 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-28 centiméter, testtömege 80-100 gramm. A hím tollazata olíva zöld. Farcsíkja zöldessárga, szárnyán és farkán élénksárga foltok. Erős csőre és lába hússzínű. A tojó tompább színezetű, szárnyfoltja fakó sárga. A fiatalok fakó barnák, sötét sávozással. Röpte hullámzó. Hívó hangja "jikk, gyikk", éneke elnyújtott "gyürrürürü, gürrürü" csicsergés. Fa tetejéről vagy röptében énekel. 

Szívesen fészkel tűlevelű fákon, bokrokon. Április végén-május elején teljes az első fészekalj. A második költés július végéig, esetleg augusztus elejéig is elhúzódhat. Fűből, finom gyökerekből, mohából épített fészkét pihével, apró tollakkal béleli, amelyet meglehetősen változó magasságba (2-6m) helyez el. A tengeliccel ellentétben nem a lombkorona szélén, hanem annak sűrű, zárt belsejében építi fészkét. A fészekalj 5, ritkábban 6 tojásból áll. A tojó egymást követő napokon rakja le tojásait és csak a teljes fészekaljon kezd kotlani. A hím nem vesz részt a kotlásban, de eteti a tojót. Közben a közelben énekel, néha a csicsörkéhez hasonló módon nász repül. A fiókák 13-14 nap múlva kelnek ki és 11-14 napos korukban hagyják el a fészket. Ebben az időben gyakran még nem tudnak tökéletesen repülni és a szülők a bokorban, talajon etetik őket.

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint. 

Forrás, Forrás