LEVÉLLÁBÚ SZITAKÖTŐ

(Platycnemis pennipes)

Fotók: By Juergen Staretschek, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41761939, By Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42234637, By Zoologische Staatssammlung Muenchen, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14801457, By Loz (L. B. Tettenborn) , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16622523, 

A széleslábú szitakötő vagy levéllábú szitakötő elterjedési területe Európa. A síkságokon gyakori, a hegységekben ritkább. Magyarországon közönséges, kisebb-nagyobb tavak és lassú folyású vizek mentén él.

A széleslábú szitakötő 3,5 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 4,5 centiméter. A hímvilágoskék, a nőstény világos zöldessárga vagy krémszínű. A légivadászokhoz nagyon hasonló, lábának sajátos felépítése alapján jól felismerhető: a második és harmadik lábszár kifejezetten lapos, kiszélesedett (a faj neve erre utal), szélén hosszú szőrökkel. 

A hímek május közepétől szeptember közepéig cikcakkban repkednek a víz fölött, ezzel hívják magukra a nőstények figyelmét. Peterakás közben a hím, amely három hegyes potrohfüggelékéről jól felismerhető, a nősténnyel összekapcsolt állapotban marad. A széleslábú szitakötő petéit szívesen rakja a sárga vízitök virágainak kocsányára. A lárvák áttelelnek. 

Forrás